Febra la copii,cauze,sfaturi

Se vorbeste, in general, de febra:

  • La un nou-nascut cand temperature rectala este > 37,5°C
  • La un sugar cand temperature rectala este > 38°C
  • La un copil mai mare cand temperature rectala se situeaza intre 38°C si 38,5°C

Singura masura fiabila este,in prezent,temperature rectala/anala. Termometrul electronic (digital) este ideal : sigur si usor de utilizat, nu poate fi sport si ofera o inregistrare rapidA si fiabila. Dar puteti sa utilizati si un termometru cu mercur sau o banda indicatoare de temperatura

Evitati sa luati temperature de prea multe In in aceeasi zi.

Cand luati temperatura rectala este de preferat se lubrefiati extremitatea termometrului si sa-I curatati corect dupe ce ati terminat (destinati un termometru pentru uzul exclusiv al bebelusului).

Febra nu trebuie neglijata, deoarece un copil se deshidrateaza foarte repede.

Febra: semnificatii multiple

Marimea febrei nu arata gravitatea infectiei care a provocat-o.Un nou-nascut,de exemplu,poate sa aiba o infectie grave avand o temperature de numai 36,40 grade.

Astfel, pentru un medic, este la fel de anormala temperature de 37,80C ca si cea de 390C. In schimb, este sigur ca, cu cat febra este mai mare cu atat va fi mai greu tolerate. be aceea, este important so incercati so intelegeti cat mai repede de ce are copilul febra, facand apel Ia medicul micutului. In functie de alte simptome ale copilasului (nas care curge, dureri, varsaturi…), medicul poate, pe baza experientei sale, sa identifice anumite boli „curente” dupa intensitatea febrei,procede la realizarea de investigatii amanuntite.

In toate cazurile, daca febra este mai mare de 38 grade medicul ii va administra micutului, pentru a o face sa scada, paracetamol sau aspirina. Doza care va fi administrata se calculeaza pentru 24 de ore, in functie de greutatea copilului si se va da de 4 ori pe zi.

Simptome:

Fruntea si ceafa fierbinti, transpiratie excesiva, fata rosie sau mai alba decat de obicei. Bebelusul scanceste, geme si, uneori, vomita.

Inainte de a merge Ia medic:

Ce este de facut in timp ce asteptati medicul? Primul reflex este, deseori, de a va acoperi copilul. Ori, daca febra este o reactie fiziologica normala a organismului la o infectie sau o inflamatie, nu trebuie, in nici un caz, s-o agravati. Trebuie facut ceva ca sa scada temperatura.

Atitudinea buna este, deci, de a-I descoperi, ba chiar de a-I despuia pe bescoperiti copilul Ia maxim intr-o camera cu 18-20°C (lasati-I doar in lenjeria de corp) si luati-i temperatura dupa 10-20 de minute, daca are febra moderata.

Daca temperatura depaseste 38 grade se recomanda chiar o baie cu apa mai rece cu 1-2 grade decat temperatura corpului micutului,
timp de 10 minute, umezindu-i parul (se repeta daca este necesar).

O altA metoda,mult mai usor de realizat si mai eficace,consta in infasurarea copilului(capul, si, mai ales, trunchiul)intr-un prosop ud.
Astfel,are loc o evaporare a caldurii,trebuie sa-i dati o doza corespunzatoare de paracetamol.

Trebuie,de asemenea,sa aveti grija ca bebelusul sa nu se deshidrateze (un bebelus se deshidrateaza mai usor decat un copil mai mare deoarece corpul sau contine mai multa apa),dandu-i sa bea,in mod regulat:echivalentul unei jumatati de pahar de apa la fiecare 20 de minute,fara a-l forta,si evitand Sa-i dati cantitati mari de lichid dintr-o data.
Astfel,mai mult decat febra,simptomele care o insotesc sunt cele care ar trebui sa le indice parintilor masurile pe care trebuie sa le ia.
Intr-o familie in care toata lumea are „guturai”,un bebelus care are febra,si caruia ii curge nasul,dar care este plin de viata,nu trebuie sa-i ingrijoreze pe parinti.
Mai alarmanta este situatia in care copilul pare abatut,sau geme…
In toate cazurile,numai medicul va sti sa puna diagnosticul corect.

Informatii cu caracter informativ, consultati medicul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *