Cum sa gestionati finantele personale in momente de criza

Sa vedem cateva sfaturi despre cum sa ne gestionam finantele personale in perioade de criza:

Stabilirea datoriilor
Idealul ar fi sa ne lichidam toate datoriile, dar in perioade de criza aceasta ar putea fi o sarcina dificila; cel putin, ar trebui sa incercam sa lichidam datoriile cele mai scumpe, adica cele care au o rata a dobanzii mai mare.

Printre cele mai scumpe datorii se numara cele care genereaza carduri de credit, asa ca trebuie sa incercam sa anulam toate cardurile noastre de credit sau, cel putin, sa ramanem doar cu unul, oricare ar fi mai convenabil.

Finante personale in vremuri de criza

In perioadele de criza trebuie sa incercam sa ne lichidam datoriile, fiind capabili sa le mentinem pe cele care nu prezinta un cost mai mare; dar intotdeauna asigurati-va ca platiti ratele la timp, evitand astfel cresterea dobanzii.

Evitati contractarea de noi datorii
Momentele de criza nu sunt cel mai bun moment pentru a iesi din datorii.

Dupa ce ne-am platit datoriile, trebuie sa evitam sa continuam acumularea de noi datorii, cu exceptia unora care ar putea fi necesare.

Cheltuiti mai putin
In perioadele de criza, ar trebui sa incercam sa cheltuim mai putin, ceea ce inseamna sa cumparam ceea ce este necesar, sa evitam luxul si sa cumparam doar ceea ce este indispensabil.

Mai putine cheltuieli inseamna, de asemenea, o cumparare inteligenta, adica cercetarea inainte de cumparare, compararea preturilor, cautarea unor oferte si reduceri bune etc.

Și, de asemenea, inseamna un consum mai mic, de exemplu, controlul utilizarii apei si a electricitatii.

Creati un buget personal
Un buget personal este un document in care proiectam veniturile si cheltuielile viitoare.

In primul rand, trebuie sa determinam sursele de venit, de exemplu, afaceri, investitii, locuri de munca; si cat de mult genereaza fiecare?

Apoi determinam elementele de cheltuieli, de exemplu, alimente, educatie, imbracaminte, recreere etc. si cat de mult cheltuim de obicei?

Apoi, pe baza informatiilor anterioare, facem proiectii ale veniturilor si cheltuielilor pe care le vom genera pentru luna urmatoare.

Bugetul personal ne va permite sa avem un control mai bun asupra fluxului banilor nostri, de exemplu, ne va permite sa stim care sunt elementele pe care cheltuim mult si in care putem limita cheltuielile.

Atunci cand ne dezvoltam bugetul personal, trebuie sa ne asiguram ca diferenta dintre veniturile si cheltuielile totale este cat mai mare posibil. Si, odata ce l-am elaborat, trebuie sa incercam sa ne adaptam, adica sa respectam bugetul, in special in ceea ce priveste cheltuielile.

 

One Reply to “Cum sa gestionati finantele personale in momente de criza”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *